Posted on Leave a comment

Flerfarget trykk

Flerfarget trykk kan se skummelt ut, men det er det ikke. Her viser vi deg hvordan.

Her har jeg brukt :

Skal lage en bamse i to farger. Har valgt å lage heldekkende hvit underst, og legge lilla holografisk vinyl over.

Med klesvinyl må en speilvende motivet. Det har ikke så mye å si i dette tilfellet, men det er lurt å ha det som vanesak.

Først kuttet jeg ut i hvit.  Valgte design og trykket på SEND (se pil 1), deretter valgte jeg materiale (se pil 2) og sjekket at tallene stemte med anbefalt kutteinnstilling til vinylen jeg valgte. Ut av forhåndprogrammert innstilling kan du prøve med “Heat transfer, Smooth” i rullemenyen ved pil 2, den er nokså lik anbefalt innstilling til Siser easyweed. Prøv gjerne et lite testkutt før du kutter i store biter vinyl, så du er sikker på at det er riktig innstilling til vinylen du bruker.

Pass på at det er røde kuttestreker, hvis ikke må du undersøke at den står på “cut”.

Pass også på at du har valgt autoblade om det er den kniven du bruker. Bruker du ratchet må du velge det, og sørge for at du stiller kniven manuelt selv (dette gjør programmet for deg om du har autoblade).

Trykk på SEND nederst (pil 3) når vinylen er matet inn i kuttemaskinen, og du er klar for å kutte (se bilde lengre ned av matten med vinyl på).

Gjentar samme med neste bit. Her har jeg valgt holografisk vinyl som er en god del tykkere. Jeg prøvde meg litt frem før jeg fant ut at i mitt tilfelle passet det godt med heat transfer, metallic. Men obs obs, her må du nesten gjøre et lite testkutt og se om det stemmer hos deg.  Mulig 5 – 8 – 18 er riktig hos deg, prøv deg frem og se.

Dette designet er som sagt i to farger, og vi må kutte hvit og lilla hver for seg. En trenger ikke fargelegge designene slik jeg har gjort lengre oppe, men det kan være kjekt å gjøre det så en ser tydelig forskjell og husker hvilke farger en hadde sett for seg.

Legg vinylen på matten. HTV – vinyl til tøy har to lag, en med vinyl og en med klebrig plast (denne tåler varmen vi skal utsette den for senere, og skal være på hele tiden).

Er du usikker hvilken side som er plasten kan du pirke i et hjørne av vinylen, da ser du fort hva som er hva. I dette tilfellet med holografisk vinyl er det veldig tydelig, den lilla fargerike siden (den med plast) skal vende ned mot matten og vinylen skal vende opp mot deg. Den hvite kan være litt mer vanskelig, men pirk i hjørnet om du er usikker.
Legg matten i maskinen, mot pilene merket tydelig på maskinen og trykk på load. Deretter kan du trykke på SEND i programmet, nå skal maskinen kutte. Når den er ferdig trykker du unload på maskinen.

Nå kan du ta vinylen av matten, og klippe til rundt med en saks for å spare resten av arket med vinyl.

Deretter fjerner du overflødig vinyl (alt som ikke skal være med på designet ditt), dette kalles å weede. Du kan med fordel bruke weeding tool eller annet verktøy for å gjøre denne jobben lettere. 
Tips : Har du barn er det veldig gøy å kunne få vinylrestene dine til å lage de gøyeste små kunstverk. Klipp og lim de fast på et papirark eller tegning. Eller spar på de fineste vinylbitene og bruk som pynt i julekuler etc.

Først skal vi presse fast underste laget. Legg det på tøynettet, deretter tar vi på teflonark (eller bakepapir) for å beskytte både tøynett og vinylen. Press kun kort tid, akkurat nok til at du kan løsne plastarket fra vinylen.

Når du har fjernet plasten kan du legge på neste lag med vinyl, ta på teflonark over og press til du kan fjerne plasten.
Fjern plasten og trykk en gang til, nå skal du presse til all vinylen er ferdigpresset.

Obs : Du kan legge flere lag med vanlig Siser easyweed på hverandre, men vinyl med struktur burde ligge på topp. F.eks glitter burde du ikke ta annen vinyl over, med mindre det står spesifisert at du kan.

Leave a Reply